Kies je voor een kat of hond?

Veel mensen denken erover na om een huisdier te nemen. Sommige hebben al een of meerdere dieren en willen er graag eentje bij hebben. Het is slim om van te voren goed na te denken of het dier in een passende omgeving terecht komt. Je denkt als toekomstig baasje namelijk eerder aan jezelf en hoe leuk je het vindt, dan aan het wel en wee van het dier zelf. Kies je vervolgens voor een kat, hond of een totaal ander huisdier? Honden en katten zijn de populairste huisdieren in Nederland. Momenteel zijn er bijna 2,3 miljoen honden in Nederland en 3,8 miljoen katten. Omgerekend heeft dus bijna 1 op de 6 mensen in Nederland een hond of kat. Het overgrote deel hiervan zijn zogenaamde bastaarddieren. Deze komen niet voort uit een ras maar uit een mix van diverse rassen. Dit geldt zowel voor honden als katten. De Shih-tzu, Chihuahua, Duitse Herder en Labrador zijn de meest voorkomende hondenrassen in Nederland. Dan nu de grote vraag: kies je voor een hond of kat?

Persoonlijke voorkeur

hond of katIeder mens heeft zijn persoonlijke voorkeur. Men vraagt ook wel eens aan je: ben je een ‘hondenmens’ of ‘kattenmens’? Reageer je volmondig op een van deze twee, dan is het voor jou duidelijk welk huisdier je in huis wilt halen. Grappig genoeg is er onderzoek gedaan naar het type mens dat kiest voor een van deze twee dieren. Als je dit voor jezelf helder hebt, is het een stuk makkelijker kiezen. Uiteraard moet je een eventuele partner of huisgenoot op een lijn zitten met deze voorkeur. Het komt regelmatig voor dat katten- en hondenliefhebbers samen in een huis leven. Dan kan het wel eens een moeilijk besluit worden. Je ziet dat er dan als compromis zowel een hond als een kat in huis wordt gehaald. Het is dan belangrijk dat beide dieren al goed met andere diersoorten om kunnen gaan. Neem je ze als puppy in huis dan groeien ze samen op en zullen ze vanaf het begin al aan elkaar wennen. Luister dus allereerst goed naar je persoonlijke voorkeur.

De thuissituatie

kat in tuinJe thuissituatie is van cruciaal belang voordat je kiest welk huisdier je wilt. Woon je alleen of samen? Heb je wel of geen kinderen? Het type huis waarin je woont, speelt ook een rol. Woon je in een appartement of in een huis met een tuin? Als je besloten hebt om bijvoorbeeld een kat te nemen terwijl je geen tuin hebt, dan kun je enkele tips opvolgen. Er zijn namelijk wat verschillen tussen binnen- en buitenkatten. Deze wil je je dan zo snel mogelijk eigen maken.

Daarnaast doet je leeftijd er toe. Er zijn specifieke rassen die juist goed gaan met oudere mensen en minder goed gaan met jongere mensen, en vice versa. Voor bejaarden wordt bijvoorbeeld geadviseerd om kleinere hondenrassen te overwegen die een gematigd temperament hebben. Enkele rassen die binnen dit wensenpakket liggen zijn Yorkshire Terriers, Poedels, Chihuahua’s, Mopshondjes en Cocker Spaniels.

Is er iemand veel thuis? Of werken jij en je eventuele partner de hele dag? Dan is het raadzaam geen hond te nemen, maar een kat. Deze kan beter alleen zijn. Dat gezegd hebbende is ook dit geen ideale situatie voor een kat. Deze krijgt namelijk graag aandacht. Een hele dag alleen thuis zitten is dan misschien niet de beste keuze. Mocht je een tuin hebben waar de kat makkelijk naartoe kan, dan is het minder erg om de hele dag van huis te zijn. Over het algemeen kies je voor een hond wanneer je daar doordeweeks overdag ook tijd voor kunt maken. Mensen die parttime werken, zelfstandige zijn of huisman/vrouw zijn komen het beste in aanmerking voor een hond.

Keuze maken

Wanneer je persoonlijke voorkeur en thuissituatie goed in kaart zijn gebracht, kun je een weloverwogen keuze maken. Zo kies je een huisdier die bij jouw situatie past, waarin het huisdier welkom is en zich prettig zal voelen. Huisdieren voelen emoties van mensen goed aan. Wanneer je ontevreden bent over een huisdier zal het dier dat aanvoelen. Deze situatie is te voorkomen door je beslissing goed te doorgronden. Probeer je in te beelden hoe een huisdier in jouw situatie past. Zie je een praktisch en fijn scenario voor je, dan heb je je keuze wellicht zojuist onbewust gemaakt.