Konijn als huisdier

huisdier konijnHonden en katten zijn de meest populaire huisdieren in Nederland. Maar ben je op zoek naar een ander huisdier dan een hond of een kat? Dan is een konijn misschien wel een leuk alternatief voor jou! Een konijn is ook een veel voorkomend huisdier vooral onder gezinnen met kinderen. Vaak zijn het lieve en zachtaardige dieren, maar vergis je niet ook konijnen kunnen een pittig en zelfs fel karakter hebben.

Vriendjes en speelgoed

Een konijn hoeft dan wel niet uitgelaten te worden zoals een hond of vraagt zelf minder om aandacht dan een kat, het is een vergissing om te denken dat je een konijn niet veel hoeft te verzorgen. Ook konijnen hebben zorg, aandacht en liefde nodig. Sterker nog konijnen kunnen letterlijk doodgaan van de eenzaamheid. Het is daarom aan te raden om twee in plaats van een konijn in huis te halen als je een konijn als huisdier wilt. Het zijn echte gezelschapsdieren en ze houden ervan een maatje om zich heen te hebben. Ook vinden ze het heerlijk om te spelen. Zorg er daarom ook voor dat je genoeg speeltjes maakt of koopt in de dierenwinkel waarmee het pluizenbolletje zich kan vermaken. Gooi je oude schoenendozen, keukenrollen of kleding niet weg maar gebruik het als speelgoed voor je konijn(en). Maak er met behulp van stro wat moois van of knip bijvoorbeeld gaten in je kleding of schoenendoos en je zult zien dat je konijn het erg leuk vindt om mee te spelen. Naarmate je je konijn en zijn karakter beter leert kennen kun je de speeltjes ook beter op hem of haar afstemmen.

Konijnenkarakter

Zoals hierboven al kort is beschreven hebben ook konijnen een eigen karakter. Vlaamse reuzen staan er in het algemeen om bekend een lief, vriendelijk en zachtaardig karakter te hebben. Toch is het niet zo dat alle konijnen van een bepaald ras hetzelfde karakter hebben. Neem de tijd om uit te vinden welk konijn(enkoppel) past binnen het huishouden. Je kunt bijvoorbeeld naar het asiel gaan en daar aangeven wat voor konijn je graag zou willen hebben, de medewerkers kunnen je dan adviseren welk beestje het best bij je past. Neem de tijd om te kijken hoe jij en het konijn op elkaar reageren alvorens een besluit te nemen.

Haartjes kammen

huisdier konijnHet lekkere zachte vachtje van een konijn heeft ook verzorging nodig. Konijnen reguleren de warmte dan wel kou door middel van verharing. Je zult zien dat ze een wintervacht en een zomervacht hebben en dat ze dus ook ontzettend veel haar kunnen verliezen als er weersverandering op komst is. Het is sowieso verstandig om een konijn een keer in de zoveel tijd te kammen omdat dit goed is voor de doorbloeding. Maar als je merkt dat ze gaan verharen is het helemaal verstandig om de borstel erbij te pakken. Konijnen hebben de eigenschap dat ze zichzelf schoonlikken. Tijdens het verharen kunnen ze hierdoor erg veel haar binnen krijgen. Dit kun je een beetje voorkomen door zachtjes de vacht te borstelen met een netenkammetje. Op die manier help je het konijn als het ware om zijn haren kwijt te raken.