Wat doen vogelaars nu eigenlijk?

Weet jij wat vogelaars zijn? En wat doen ze nu precies? De gemiddelde Nederlander zet ze soms weg als stoffige types. Het tegendeel is echter waar. De meeste vogelaars staan met twee benen in zowel het analoge als het digitale leven. Wanneer je het internet afspeurt ontdek je veel vogelaars die een actief Twitter en/of Facebookprofiel beheren. Hierop plaatsen ze hun meest recente foto’s en delen ze ervaringen. Wanneer er bijvoorbeeld uitheemse soorten ons land binnenkomen om te overwinteren, wordt dit vaak via een vogelaars netwerk aan alle liefhebbers duidelijk gemaakt. Hetzij over sociale media, hetzij via de populaire vogelaars-site Dutch Birding.

Vogelen als hobby

vogelenHet vogelen is een hobby op zich. Vogelaars genieten van het bekijken van verschillende soorten vogels in hun omgeving. Veelal trekken ze er lang op uit om nieuwe soorten te zien. Vogelreizen naar verre oorden zijn dan ook in trek. Bij het vogelen hoort ook een stevig stuk achtergrondkennis. Je moet van iedere vogel die je ziet immers weten waar je naar kijkt en wat de typische eigenschappen van de vogel zijn. De combinatie van kennis en het daadwerkelijke opzoeken en vinden van de vogels maakt de hobby compleet.

Wat is Twitchen?

Bovenstaande moet niet verward worden met het zogenaamde Twitchen. Dit bestaat namelijk meer uit ‘soortenjagen’. Het doel is zoveel mogelijk vogelsoorten te spotten. Deze worden dan idealiter zo goed mogelijk met een fotocamera vastgelegd. Er is soms zelfs een onderliggende competitie gaande. Dit twitchen heeft niet veel te maken met kennis, maar meer met het afstrepen van geziene vogels. Je kunt je abonneren op een berichtenservice die jou een bericht stuurt wanneer er een zeldzame soort in de buurt is gespot. Zo kun je er vervolgens zelf op uit gaan om de vogel zelf te spotten. Op de site van Dutch Bird Alerts kun je ook de laatste stand van zaken in de gaten houden.

Wat neem je mee als vogelaar?

vogelen-uitrustingAls vogelaar zijn er een aantal basisattributen die je meeneemt op pad. Een vogelboekje is van belang om soorten in op te zoeken. Wanneer je een vogel ziet waarvan je niet 100% zeker weet welk type soort het is, dan komt het vogelboekje goed van pas. Goed waarnemen van vogels kan soms alleen met een verrekijker. Zeker de schuwere soorten zijn moeilijk te benaderen. Deze kun je alleen goed bekijken wanneer je een speciale verrekijker bij je hebt. Sommige vogelaars houden ook een dagboekje bij. Wanneer je vaak op pad bent, is dit een slim geheugensteuntje. Je kijkt simpelweg terug om je geheugen van geziene vogels op te frissen. Vogelvoer en een MP3-speler om vogels te lokken worden ook steeds vaker gebruikt. Door vogelgeluiden te laten horen, bestaat er een kans dat vogels reageren en naar je toe komen. Met het voer kun je ze vervolgens langer in de buurt houden.

Vogels fotograferen

Een deel van de vogelaars vinden het leuk om de vogels te fotograferen. Dit doen ze meestal met speciale en redelijk prijzige fotocamera’s. Deze fotocamera’s behoeven een sterke telelens om volgens van veraf dichtbij te krijgen. Vogels in vlucht kunnen prachtig op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Hun bewegingen zijn zo snel en daarom moeilijk te volgen. Wanneer je er een foto van maakt zet je de vleugelbeweging stil en maak je prachtige foto’s. Een enkeling van deze fotograferende vogelaars biedt zijn foto’s ook te koop aan. Ben je op zoek naar een foto schilderij van een vogel? Dan ben je op de website van Birdingtime aan het juiste adres. Hier worden natuurfoto’s als unieke fotoschilderijen eenmalig aangeboden. Je kunt kiezen tussen verschillende materialen zoals canvas, dibond en chromaluxe. Kopen kan op de site of na het aanvragen van een offerte.